Bel ons 085 023 9043

De Nieuwe Zorg Thuis is bereikbaar van 08:30 uur tot 17:00 uur (Lokaal Tarief)

zoeken
Lettertype: A A A

Een ochtendje mee met de 'huishoudelijk hulp'

Afbeelding: hand-3188288_1920 (1)

Donderdagochtend.. ik bel aan bij mijn cliënte, waar ik al kom sinds oktober 2014.

Destijds was mevrouw nog samen met haar zieke man, inmiddels al een paar jaar weduwe. "We doen niet te veel hoor, het is veel te warm", is het eerste wat ze zegt. Daarna vertelt ze het een en ander over haar week en herinnert zich dan opeens: "Je moet even naar de printer kijken als je wilt, de inkt is op en ik heb een nieuwe, maar ik snap niet waar het in moet. Ik kan ook wel zo'n student aan huis vragen, maar ik dacht al.. Jannet komt donderdag, die weet dat vast wel, want zij heeft verstand van computers etc".  

Dus nadat ik de stofzuiger en de dweil door het huis gehaald had, installeerde ik me in de studeerkamer om de inkt te wisselen. Mevrouw stond er met de neus bovenop, want wellicht kon ze het dan de volgende keer wel zelf. "Fijn hoor", dat jij me met dat soort dingen ook kunt helpen" zegt ze. Ik had de week ervoor ook al de ventilator neergezet. Iets wat mevrouw zelf ook wel zou kunnen, alleen moest ze daarvoor op haar knieën, wat niet meer zo eenvoudig is.

Tussendoor drinken we ook nog thee en vertelt en vraagt mevrouw van alles. Mevrouw is een sterke, geëmancipeerde dame, maar door een chronische ziekte lang niet zo fit als ze zou willen. En sinds het overlijden van haar man, moet ze ook wel erg haar best doen om niet eenzaam te worden. Dat doet ze heel goed! Ze onderneemt nog van alles, doet vrijwilligerswerk (en is al bijna 80 jaar) maar het gebrek aan energie breekt haar af en toe op. 

Ze klaagt niet, maar vindt het wel fijn dat ik naast de huishoudelijke klusjes, ook een luisterend oor heb.
Na 2 uurtjes neem ik weer afscheid.."Moet je nog optreden dit weekend?". "Ja, zaterdag", antwoord ik. Ze wenst me veel succes. 

Ik hoor wel eens: "Kun je geen ander werk doen dan huishoudelijke hulp? Je hebt toch een opleiding in dit en dat" . 
Behalve dat ik het juist mooi kan combineren met mijn werk in de muziek, kijk ik ze meestal verbaasd aan. Ik voel me alles behalve de 'huishoudelijke hulp'. Ik help mensen in hun eigen huis, met dingen waar ze zelf moeite mee hebben. Soms ben ik ITer, soms ben ik sociaal werkster, soms ben ik de klusjesvrouw en soms ben ik de schoonmaakster. 

Prachtig en dankbaar werk!  

Jannet de Vries