Bel ons 085 023 9043

De Nieuwe Zorg Thuis is bereikbaar van 08:30 uur tot 17:00 uur (Lokaal Tarief)

zoeken
Lettertype: A A A

Ontwikkeling contracten en uitvoering WMO

De afgelopen maanden zijn er meerdere aanbestedingen WMO geweest waar DNZT aan mee heeft gedaan. Dit zijn soms hele intensieve en tijdrovende trajecten. De volgende aanbestedingen zijn inmiddels afgerond en deels al gestart met het nieuwe contract:

• Gemeente Zwolle Thuisondersteuning (arrangementen voor Huishoudelijke hulp en begeleiding) gestart per 1 juni 2018;
• Gemeente Smallingerland Huishoudelijke Hulp en Begeleiding gestart per 16 juli 2018;
• Gemeente Zutphen Huishoudelijke Hulp gestart per 1 september 2018;
• Gemeenten Achterhoek (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk) Huishoudelijke Hulp per 8 oktober 2018;
• Gemeenten Westerveld en Zwartewaterland begeleiding per 1 januari 2019
• Gemeenten Midden IJssel Oost Veluwe Huishoudelijke Hulp en Begeleiding (Apeldoorn, Brummen(geen HH), Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen(geen HH)) per 1 januari 2019;
• Gemeenten Groningen Ten Boer GON Begeleiding en Sociale Activering per januari 2019 is gegund aan: Lentis/Dignis, Noorderbrug en Philadelphia voor Gebied Zuid, At Home First voor Oost, Werkpro en Cosis voor Centrum en Cosis en Werkpro voor West. Wij maken voor onze Begeleiding afspraken met hen voor de uitvoering.  

De volgende aanbestedingen lopen nog:
• Gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel Begeleiding per januari 2019 • Gemeenten Groningen, Ten Boer, Haren Huishoudelijke Hulp per 1 januari 2019;
• Gemeente Deventer en Olst-Wijhe Huishoudelijke Hulp en Begeleiding per januari 2019;
• Gemeente Borger-Odoorn en Coevorden Huishoudelijke Hulp per januari 2019;
• Gemeente Veenendaal Huishoudelijke Hulp en Begeleiding per januari 2019; • Gemeente Noordenveld en Midden Drenthe Huishoudelijke Hulp per januari 2019;
• Gemeente Dronten Huishoudelijke Hulp en Begeleiding per januari 2019;
• Gemeente Oude IJsselstreek Huishoudelijke Hulp en Begeleiding per januari 2019;
• Gemeente Ede Huishoudelijke Hulp en Begeleiding per januari 2019;

Als er inhoudelijk veranderingen zijn in het nieuwe contract dan worden de betreffende medewerkers hierover persoonlijk geïnformeerd.

Wij zien steeds meer het belang van de mogelijkheden in het voorliggend veld zoals vaak wordt uitgevoerd door welzijnsorganisaties(inzet vrijwilligers, mantelzorgondersteuning, groepsactiviteiten, bijeenkomsten en cursussen). Als inwoners gebruik kunnen maken van voorzieningen in de wijk, blijven zij actief, langer gezond en minder afhankelijk van onze ondersteuning. Wij hebben als De Nieuwe Zorg Thuis daarom ook meegedaan aan de selectieprocedure voor de uitvoering van de Basisondersteuning in Gemeente Westerkwartier. Nieuw en heel leerzaam. Helaas hebben wij niet deze opdracht gegund gekregen. Wij zullen wel meer kijken naar ontwikkelingen en mogelijkheden die voor de toekomst van de dienstverlening van De Nieuwe Zorg Thuis van belang kunnen zijn.  

Voor de uitvoering van jullie werk en de gezondheid van jullie cliënten is het belangrijk om afstemming te hebben met de andere betrokken hulpverleners, mantelzorgers en vrijwilligers maar ook om te weten welke mogelijkheden en voorzieningen/activiteiten er zijn in de wijk. Waar kan de cliënt voor wat terecht en wat heeft de cliënt te bieden. Jullie hebben een signalerende en informerende rol bij de cliënt en in overleg met je planner een verwijzende rol. Als jullie vragen hierover hebben laat het ons weten.

Sinds april 2017 valt hulp bij het huishouden ook onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg). De huishoudelijke hulp wordt dan door het zorgkantoor gefinancierd. Dit betekent dat als bestaande cliënten over gaan naar de WLZ onze indicatie via de WMO komt te vervallen. De Nieuwe Zorg Thuis heeft zelf geen zorgcontract met het zorgkantoor. Wij maken daarom (waar mogelijk) afspraken voor onderaannemerschap met de betreffende zorgaanbieder die de zorg levert om de hulp te kunnen voortzetten. Dit lukt meestal wel maar vaak is pas achteraf bekend dat de cliënt over is gegaan naar de WLZ en soms zijn er minder uren beschikbaar. Het is belangrijk dat jullie altijd aan je planner doorgeven wanneer er wijzigingen zijn in de cliëntsituatie. Als je cliënt bijvoorbeeld op de wachtlijst komt van een verzorgingshuis gaat de cliënt al over naar de WLZ. Als de cliënt thuis veel meer zorg nodig heeft kan het ook zijn dat zij een MPT (modulair pakket thuis) of VPT (volledig pakket thuis) krijgt waaruit ook de huishoudelijke hulp geregeld en betaald moet worden. Het wordt er niet eenvoudiger van maar des te belangrijker dat de veranderingen bij ons bekend zijn zodat wij tijdig voor jou en je cliënt het goed kunnen regelen!